stap-voor-stap

Wil jij ook zo graag jouw doel bereiken?

Soms wil je heel erg graag iets, maar lijkt het zo ver weg, voor jou niet haalbaar of te moeilijk. Je bedenkt 101 excuses omdat er over dromen veiliger is dan daadwerkelijk stappen te ondernemen.

Zo was ik al een tijdje opzoek naar een cursus of opleiding.

Ik wil altijd mensen helpen. Dat zit gewoon in me, daar word ik blij van en daar wilde ik iets mee. De vraag was: Hoe dan? Wat past bij mij en waar voel ik mij fijn bij?

 

Nu is dromen over een nieuwe uitdaging leuk maar op een gegeven moment voelde ik dat ik of actie moest ondernemen of mijn droom moest laten varen.

Daar begon mijn zoektocht. Ik ging speuren en vond een opleiding tot coach.

Wauw, dat is het dacht ik. Toen kwam er een stemmetje om de hoek. Ik heb al een baan. Hoe ga ik dat regelen? Het is een hoop geld. Dat is eng. Ik heb geen ervaring. Wat ga ik er mee doen? Wat heb ik eraan? Ik moet ook weer gaan studeren. Ben ik wel slim genoeg? Er liep niet een beer op de weg maar wel minstens honderd.

Wat gebeurde er met mij? De stap was groot. Heel groot. Zal ik het doen of niet? Ja, of toch maar niet, of wel? Twijfel, twijfel en nog meer twijfel.

Uiteindelijk heb ik de stap gewaagd. Wat was dat spannend. Nieuwe mensen, nieuwe omgeving. Wat wordt er van je verwacht? Ik ben tijdens deze opleiding binnenste buiten gekeerd en heb mezelf goed leren kennen. Niet altijd even leuk maar wel heel waardevol.

Wat maakte dat ik het zo moeilijk vond om deze stap te zetten?

Het antwoord vond ik in het boekje: De kunst van Kaizen van Robert Maurer. In ‘De kunst van Kaizen’ leer je hoe je stapje voor stapje je leven op een simpele manier kunt veranderen, zonder veel stress te ervaren.

Ik realiseerde me dat de stap om een opleiding van een paar jaar te gaan volgen voor mij een mega grote stap was en dat het daarom zoveel stress gaf. Dit ‘aha’ moment zorgde ervoor dat ik vanaf toen de Kaizen-methode ben gaan toepassen. En wat blijkt? Grote doelen in kleine stukjes hakken werkt fantastisch voor mij.

Hoe werkt de Kaizen-methode?

Stel je hebt je voorgenomen om meer te gaan bewegen. Plop, daar komt gelijk alweer dat stemmetje dat zegt: “Je bent veel te druk, je hebt geen tijd, je vindt sporten niet eens leuk, enz. enz.”. Je verzint van alles waardoor je misschien niet eens begint of er al snel de brui eraan geeft omdat het te moeilijk of te eng is.

Wat gebeurt er dan met jou? Ga je het dan toch doen? Of raak je zo in de stress daarvan dat je denkt laat maar, het gaat toch niet lukken.

Want veranderingen zijn beangstigend. Wanneer angst tevoorschijn komt kan het er voor zorgen dat dit succesvol veranderen in de weg zit.

In een gedeelte van je hersenen, het zoogdierenbrein bevindt zich de amygdala. De amydala helpt ons te overleven. Het zet je lichaam onmiddellijk aan tot actie, om te vechten of te vluchten. Omdat dit het belangrijkste is op het moment dat er gevaar dreigt worden andere functies op een laag pitje gezet of zelfs uitgeschakeld. Vroeger was dit uitermate belangrijk om te overleven.

Tegenwoordig is het nog steeds belangrijk. Bijvoorbeeld als je razendsnel uit een brandend huis moet vluchten of snel moet reageren in het verkeer.

Bij elke nieuwe uitdaging of verandering slaat de amygdala alarm. Want jij wijkt af van je normale gedrag.

In het boek ‘de kunst van Kaizen’ wordt uitgelegd dat je de amygdala voor de gek kunt houden door de stappen die je gaat zetten zo klein te maken dat het bijna te belachelijk is om te gaan doen. Je omzeilt zo je angstcentrum. Je amygdala wordt van dat kleine stapje niet wakker, slaat geen alarm en jij kunt stap voor stap op een ontspannen manier op weg naar je doel. Wie wil dat nu niet?

Mijn droom is uitgekomen!

Samen met Marjolijn help ik vrouwen die vermoeid zijn en veel stress ervaren naar een ontspannen en energiek leven, zodat ze weer op hun eigen mooie manier kunnen stralen en hun steentje kunnen bijdragen aan onze wereld. Want ontspannen en energieke vrouwen zijn mooie vrouwen.

Bloed, zweet en tranen heeft het me gekost om hier te komen. Het was het allemaal waard. Door deze simpele theorie toe te passen heb ik mijn doel bereikt.

En jij? Waar droom jij over? Welk doel wil jij behalen?

Door hele kleine stapjes te nemen, iedere dag maar weer, kun je grote veranderingen teweeg brengen.

Wil jij ook eindelijk stappen gaan zetten om je droom te realiseren?

Kom dan naar onze workshop: In kleine stappen naar je droomdoel!

Wanneer: 28 juni 2017

Waar: Belmani, Weverstraat 30, Oosterbeek

Wil je meer info over deze workshop? Stuur dan een mailtje naar: www.info@themacoaching.nl