VoorVoorkom vakantiestress de meeste mensen staat de zomervakantie (bijna) voor de deur. Een heerlijke tijd om lekker te genieten en uit te rusten. Gek genoeg brengt deze periode ook vaak heel veel stress met zich mee.

Op het werk moet nog van alles af, op school van de kinderen worden er activiteiten georganiseerd waar je wat extra’s voor moet doen. Meestal ben je ook al druk met regelen van de laatste dingen voor de vakantie (nog dat leuke zomerjurkje bestellen, Tolvignet kopen, hotel voor onderweg boeken enz.). Voordat je vertrekt wil je ook nog graag het huis schoon en de wasmand leeg hebben. Tot het laatste moment werk je je een slag in de rondte om dan met een zucht in de auto te stappen op weg naar je vakantie adres. Uitgeput ben je.

Als je dan eindelijk vrij bent heb je de eerste dagen nodig om tot rust te komen, de stress van je af te laten glijden en een beetje bij te tanken. Daarna kun je pas echt gaan genieten. Je neemt je voor om dit volgend jaar anders te doen. Dan begin je op tijd met voorbereiden, neem je op het laatste moment geen klussen meer aan op je werk en ga je relaxed en uitgerust op vakantie.

Het is nog niet te laat!

Heb je nu nog een paar weken voordat je weggaat? Dan is het nog niet te laat, wij hebben wat tips om vakantiestress te voorkomen en zo vanaf de eerste dat te genieten van jouw vrije weken.

 • Plan de twee dagen voordat je met vakantie gaat geen afspraken in en zet de afwezigheids-assistent van jouw mail vast aan. Zo heb jij nog even tijd om allerlei dingen af te ronden. Mensen die jou mailen denken dat je al weg bent, verwachten geen reactie meer van je en zo krijg je ruimte om de lopende zaken goed af te ronden. Schoon ook direct je e-mailbox en mappen op je computer op. Hierdoor ga je niet alleen relaxt op vakantie, dit levert je ook veel rust en overzicht op als je na de vakantie weer gaat beginnen.
 • Maak ruim van te voren een lijstje van de dingen die je nog moet regelen of aanschaffen voordat je op vakantie gaat (camping, hotel, zomerkleding enz.). Zo zorg je er voor dat je overzicht hebt over wat je nog moet doen en kun je ruim op tijd alles regelen. Dit voorkomt dat je op het laatste moment vol stress op zoek moet naar een nieuwe bikini.
 • Regel op tijd oppas voor huisdieren en iemand die voor de planten en de post zorgt.
 • Maak een checklist van alles wat mee moet op vakantie. Als je deze lijst mee neemt als je gaat, kun je tijdens de vakantie de dingen die je mist aanvullen. Zo wordt de lijst iedere vakantie beter.
 • Stel dat je, ondanks dat je een checklist hebt gebruikt, je nog iets vergeten bent. Dat is meestal geen ramp. De meeste dingen die je niet bij je hebt kun je ergens anders ook kopen, dus maak je hierover niet te druk.
 • Vertrek niet direct nadat je vrij bent van je werk. Neem eerst een paar dagen de tijd om tot rust te komen, bij te slapen en de spullen in te pakken.
 • Lees alvast informatie over de plaats waar je heen gaat. Wat zijn de bijzondere dingen om te zien? Dit is niet alleen leuk omdat je van te voren al vakantiepret hebt, maar het voorkomt ook dat je eenmaal op je bestemming niet weet wat er te zien of te doen is en je dan de leukste dingen misschien mist.
 • Geniet van de reis. Ook dit hoort bij de vakantie. Ben je met de auto, neem dan onderweg de tijd om te lunchen of ergens uitgebreid koffie te drinken. Ga af en toe van de snelweg af, vaak is de omgeving waar je door heen rijdt ook prachtig.
 • Neem als je aangekomen bent op je vakantie bestemming de tijd om te acclimatiseren. Je hebt de tijd, dus je hoeft niet direct de eerste dag op pad om de omgeving te verkennen.
 • Check van te voren of het water uit de kraan te drinken is. Niets is zo vervelend als tijdens de vakantie ziek worden, terwijl je dit heel eenvoudig had kunnen voorkomen.
 • Loopt het toch niet zoals gedacht en heb je het even niet onder controle? Voel je de stress toeslaan? Ga 5 minuten zitten en adem even rustig in en uit. (Vergeet niet de pauze tussen de ademhalingen) Dit zal je helpen de stress niet te hoog op te laten lopen.

Fijne vakantie en geniet van de zomer!