Balans bewarenLukt het jou om de balans tussen werk en privé te bewaren?

Je werk en privé in balans, dat is wat vaak door onze klanten genoemd wordt als probleem.
Het is ook steeds lastiger om deze twee dingen van elkaar te scheiden, waardoor de balans ook vaker zoek is. Waar je vroeger met het afsluiten van je computer ook je werk afsloot, nemen we tegenwoordig ons werk overal mee naar toe. Met het gebruik van de smartphone blijven we 24/7 op de hoogte van wat er op het werk en in de wereld gebeurd. Ook de mogelijkheid om vanaf andere plekken dan kantoor in te kunnen loggen en ons werk te kunnen doen maakt dat we regelmatig buiten de normale werktijden nog even iets af maken of onze e-mail checken.

Het levert ons gemak op omdat je ook thuis kunt werken als dat eens beter uitkomt of dat je ’s avonds nog net even iets af kan maken waar je overdag niet aan toe kwam. Dit kan rust geven maar er zit ook een groot nadeel aan. Het wordt steeds lastiger afstand te nemen van ons werk.

Altijd bereikbaar?

Soms is het nodig dat je op vrije dagen bereikbaar bent of op zijn minst je mail leest. Maar heel vaak kiezen we hier zelf voor. We laten op een vrije dag de telefoon aan staan en lezen de mail ook als niemand dit van ons verwacht. Net kreeg ik van een collega een reactie op een mail: Ik kijk er volgende week even naar, lig nu nog in de Spaanse zon. Dus niet alleen op een vrije dag zijn we met ons werk bezig maar ook tijdens onze vakantie.

Op een gegeven moment weten collega’s dat je altijd bereikbaar bent en gaan ze je ook lastig vallen met vragen die ze anders zelf op zouden lossen of hebben laten liggen tot je een paar dagen later weer aanwezig bent.

Naast de drukte van ons werk hebben we thuis ook allerlei verplichtingen. Het huis moet er netjes en gezellig uit zien. Ook de kinderen hebben het steeds drukker waardoor je als ouder, heel vaak de moeder, druk bent met halen en brengen naar allerlei clubjes. Soms komt daar ook nog zorg bij voor ouders als deze ouder worden en zelf minder kunnen.

Het voelt alsof je vele ballen hoog hebt te houden. Je hebt soms het gevoel dat je op alle fronten te kort schiet. Je wilt graag alles perfect doen, maar ten koste van wat? Er is niet voldoende tijd om alles te doen laat staan om eens een momentje voor jezelf te nemen. Uiteindelijk put dit ons uit.

Maak keuzes!

Maar hoe dan wel?
Wil je af van dit continue gestress? Maak keuzes! Soms is het de beste keus om rigoureus dingen te schrappen en tijd voor jezelf in te plannen. Soms kan het helpen om te kiezen voor een andere rol.

Een voorbeeld: wat doe je met een kinderfeestje? Wij hebben wel eens met een grote groep jongetjes een speurtocht door ons huis gehouden. Het was slecht weer dus we konden niet naar buiten. Ons huis was omgebouwd tot een soort piratenburcht. Heel erg leuk maar wel veel werk vooraf en vreselijk vermoeiend met al die kleine mannetjes.
Het jaar daarop zijn we naar een indoor speeltuin gegaan. De kinderen verdwenen in de speeltuin en ik zag ze alleen af en toe even voor een pakje drinken of iets lekkers. Heerlijk relaxt.

Zoals je in dit voorbeeld ziet zijn er meestal verschillende mogelijkheden. Als je er vooraf bij stil staat kun je een keuze maken. Welke moeder wil ik zijn? De perfecte moeder, de actieve moeder of de relaxte moeder. Misschien zijn er nog wel meer opties.

De volgende oefening kan je helpen bij het maken van deze keuze:
Zet 3 stoelen neer, waarbij iedere stoel staat voor een rol. Neem op iedere stoel plaats en kijk wat iedere rol met je doet. Welke keus maak je vanuit welke rol? Kies je voor de perfecte moeder die alles in de stijl van het feestje geregeld heeft. Alles tot in detail passend bij het thema of kies je voor de relaxte moeder die met een tas met lekkers de kinderen meeneemt naar het bos en ze daar lekker laat ravotten. Iets wat wij regelmatig hebben gedaan en waar we later van de kinderen hoorden dat de kinderfeestjes bij ons altijd zo leuk waren.
Sta stil bij de voor en nadelen van elke rol en bedenk wie jij op dat moment wilt zijn. Op deze manier maak je bewust een keuze waardoor je blij bent met wat je kiest en er hierdoor meer balans in je leven ontstaat.